Wat is refurbished? De betekenis en definitie van tweedekansjes

Tegenwoordig is het niet enkel mogelijk om een mobiel apparaat nieuw of tweedehands te kopen. Je kan ook kiezen voor een refurbished toestel, dat enkele interessante voordelen biedt. Maar wat is refurbished nu precies, wat houdt het in, en waarom is het zo’n slimme keuze? En zijn refurbished artikelen wel veilig? Wat meer informatie is hier zeker op zijn plaats.

Wat is refurbished? De betekenis van refurbished

Refurbished producten, zoals een refurbished tablet of smartphone, zijn net zoals tweedehands toestellen al eens eerder gebruikt. Het verschil tussen ‘gewone tweedehands’ en refurbished artikelen is dat voor herverkoop, refurbished artikelen eerst opgepoetst en opgeknapt worden. ‘Refurbished’ is een Engelse term en betekent in het Nederlands ‘gerenoveerd’ of ‘gereviseerd’. De revisie van materialen is letterlijk het ‘nakijken en zo nodig herstellen’. De apparaten worden dus volledig gecontroleerd en waar nodig worden onderdelen vervangen, bijvoorbeeld een nieuw scherm of een nieuwe accu/batterij. Ook wordt een eventueel geheugen of harde schijf volledig gewist of overschreven.

Macbook_en_Android_Refurbished

Is mijn refurbished Samsung Galaxy net zo veilig als een nieuwe mobiel?

Indien je een refurbished smartphone bij een (online) winkel koopt die gespecialiseerd is in de verkoop van gerenoveerde producten, dan kun je er vanuitgaan dat je refurbished Samsung Galaxy net zo veilig is als een nieuwe mobiel. Een vast onderdeel van het klaarmaken voor de ‘herverkoop’ is dat het geheugen van de mobiele telefoon gewist wordt. Ook wordt er bijna altijd een update uitgevoerd naar het laatste besturingssysteem waarbij de smartphone – of ander apparaat zoals een laptop of tablet – wordt teruggezet naar fabrieksinstellingen. Je loopt dus niet het risico dat je ineens de vakantiefoto’s van een ander bekijkt. Ook kan de vorige eigenaar van jouw mobiel niet zomaar meer inloggen, want alle wachtwoorden en beveiligigingsgegevens zijn gereset. Het wordt bij zowel een nieuw als gerefurbished product wel altijd aangeraden om de standaard wachtwoorden en toegangscodes meteen te vervangen voor een gepersonaliseerde veiligheidscode.

Het opknappen van mobiele toestellen en smartphones

Refurbished apparaten worden dus eerst zorgvuldig nagekeken en opgeknapt waardoor je als koper kunt genieten van een betere kwaliteit en levensduur. Het opknappen en schoonmaken van de apparaten houdt gelukkig niet op bij het poetsen van het scherm. Refurbished toestellen worden bijvoorbeeld ook uitgerust met een nieuw glasplaatje of nieuwe onderdelen ter vervanging van defect materiaal. Vrijwel altijd wordt de accu/batterij vervangen.

Doordat er zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van het apparaat een volledige renovatie plaatsvindt, heb je zeker in vergelijking met een tweedehands aankoop meer waar voor je geld. Bovendien is garantie op je refurbished toestel een groot voordeel. Bij aankoop van een tweedehands apparaat heb je bijna nooit garantie, maar als je besluit een refurbished smartphone, laptop of ander (mobiel) apparaat aan te schaffen geniet je vaak van een garantie op verschillende soorten schade. Dit verschilt uiteraard wel per aanbieder.

apple-iphone-smartphone-collection

Een refurbished mobiel apparaat als alternatief voor nieuw

Mobiele apparaten zoals iPhones en Android toestellen – bijvoorbeeld een Samsung Galaxy of Huawei P – zijn zelden goedkoop. Daarbij komen er elk jaar wel nieuwe modellen op de markt, waardoor het al gauw een dure zaak wordt als je up to date wilt blijven met de technologie. Ben jij net in het bezit van de nieuwst iPhone 7, wordt er alweer een iPhone X aangekondigd. Maar ook e-readers worden steeds vaker vernieuwd. Denken we nog helemaal hip te zijn wanneer je een boek leest vanaf je Kobo Aura, is het nu al de Kobo Glo HD die verkocht wordt.

Refurbished: Het ideale alternatief als je geen enorme bedragen wilt neertellen voor een nieuw toestel, maar wel graag geniet van een apparaat dat optimaal functioneert.

Mede als gevolg van dit hoge tempo worden jaarlijks duizenden apparaten vervangen die eigenlijk nog goed werken. En dus zonder enig probleem gebruikt kunnen blijven worden. Deze toestellen worden in veel gevallen tweedehands (via o.a. Marktplaats of Bol.com) verkocht, maar ook heel vaak gereviseerd. Als je kiest voor een refurbished toestel in plaats van een tweedehands apparaat, dan ben je er zeker van dat het zorgvuldig werd gecontroleerd en dat oude onderdelen vervangen zijn door nieuwe. Zo koop je eigen geen tweedehansje, maar een tweedekansje.

Nog meer redenen om refurbished elektronica te kopen

De voordelen van een dergelijk refurbished product gaan echter nog verder dan een lagere prijs, een goede staat en de mogelijkheid op garantie. Het is ook een erg duurzame aankoop, aangezien gerenoveerde toestellen niet bij het afval terechtkomen. Ze worden opgeknapt, opgeschoond en naderhand opnieuw gebruikt. Naast geldbesparing draag je met een refurbished apparaat dus ook nog eens bij aan het milieu!

Refurbished apparaten bieden dus een uitkomst voor iedereen die niet op zoek is naar het allernieuwste model, maar ook niet te maken wil krijgen met kapotte onderdelen en een traag systeem. Bij de aankoop van een refurbished product is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende condities en de mate van herstel en vervanging. Dit zijn immers factoren die allemaal een invloed hebben op de prijs, de kwaliteit én de levensduur van een opgeknapt product.

Benieuwd hoe je Samsung of iPhone refurbished wordt? Bekijk dan onderstaand filmpje voor een korte blik in een fabriek waar dit gebeurt.

Refurbished, de beste keuze voor (bijna) iedereen

Het is dus duidelijk dat kiezen voor een refurbished (mobiel) apparaat alleen maar voordelen biedt voor de gebruiker indien je niet per se van de nieuwste modellen elektronica in bezit wilt zijn. Zowel qua prijs als kwaliteit en duurzaamheid is een dergelijk apparaat de winnaar in vergelijking met tweedehands- of nieuwe toestellen.

Waar vind ik aanbieders van refurbished producten?

Bekijk hiervoor de overzichtspagina’s die wij hebben gemaakt