Je kunt flink besparen als je een refurbished product koopt. Zo kan een refurbished iPhone zeker honderden euro’s goedkoper zijn dan een nieuwe. Het is dus zeker mogelijk om een goede deal te scoren, mits je weet waar je op moet letten.
Vraag je je af waar je precies op letten bij het aanschaffen van een refurbished smartphone, e-reader of gerepareerde iPhone? Of dat jeeen refurbished wasmachine nog zelf moet schoonmaken? En hoe zit het met het retourbeleid? Hoe herken je betrouwbare aanbieders?
Hier zijn 7 belangrijke kooptips die antwoord geven op al deze vragen en meer.
1. Kies een betrouwbare aanbieder
Om zeker te weten dat je een goede aankoop doet, moet je voor een betrouwbare aanbieder kiezen. Koop dus niet bij de eerste de beste of de aanbieder met de laagste prijs, maar doe van tevoren onderzoek of kijk hier voor een lijst van betrouwbare aanbieders of lees het artikel over kwaliteit van refurbished.
De volgende vragen helpen je om de betrouwbaarheid van een aanbieder te onderzoeken:
- Staat er een telefoonnummer, adres en KvK-nummer vermeld op de website van de aanbieder?
- Kun je het bedrijf bellen of e-mailen?
- Is de locatie bekend van het bedrijf?
- Worden de apparaten door robots of door technici gecontroleerd?
- Komt het product met een goede garantie?
- Kun je de aanbieder op social media vinden?
- Geven ze normaal antwoord op vragen van consumenten?
2. Controleer de batterij van smartphones
Steeds vaker kan een batterij in een smartphone niet worden vervangen door de gebruiker. Van met name iPhones kun je de batterij niet vervangen. Je moet er dus zeker van zijn dat je refurbished smartphone een sterke accu heeft.
Een licht gebruikte iPhone moet een redelijk goede accuduur hebben, maar alles wat ouder is dan 1 jaar moet worden gecheckt. Vraag de aanbieder om zoveel mogelijk gegevens over de accuduur of kijk of ze een nieuwe batterij kunnen installeren voordat je tot de koop overgaat. Mocht de batterij niet goed zijn, maar de prijs van het toestel wel laag zijn en de kwaliteit hoog, kun je nagaan om de batterij zelf te vervangen. Dit kan met kitjes van iFixit. Wel volledig op eigen risico natuurlijk.
Check ook het retourbeleid en de voorwaarden in het geval de batterij niet naar verwachting functioneert.
3. Lees online reviews
Doe online onderzoek naar recente ervaringen van andere consumenten met de aanbieder die jij op het oog hebt. Let er daarbij op dat de reviews wel geschreven zijn door echte mensen. Iets wat tégoed klinkt, is meestal niet waar.
Probeer ook niet alleen af te gaan van 1 review, maar lees er meerdere.
4. Zit er garantie op?
Dit is een belangrijke tip. Als je weet dat je een goede, lange garantie hebt, dan is het risico kleiner om een refurbished apparaat aan te schaffen. Mocht er namelijk toch iets aan mankeren, dan kun je hem altijd terugsturen.
Je moet minimaal 6 maanden, maar het liefst 2 jaar, garantie krijgen op je refurbished product. Soms kun je extra garantie bijkopen, wat handig is als je extra zekerheid wilt.
5. Check of je refurbished smartphone wel simlockvrij is
Check voordat je je refurbished smartphone koopt of hij wel werkt met jouw netwerkprovider. Als een smartphone niet simlockvrij is, dan werkt hij alleen met één bepaalde provider. Check dat bij je huidige provider. Zij laten je weten welke modellen werken met hun netwerk.
6. Wat is het retourbeleid?
Je moet altijd het retourbeleid checken als je iets koopt, en dat geldt ook voor refurbished apparaten. Controleer hoe lang je hebt voordat je het terug moet sturen, in wat voor staat het product moet zijn en of je al je geld of slechts een gedeelte terugkrijgt.
Betrouwbare bedrijven moeten deze informatie op hun website hebben vermeld. Zo niet, stuur ze dan een e-mail waarin je om een schriftelijke bevestiging vraagt.
7. Vraag na of er verder geen onderhoud nodig is
Natuurlijk wil je geen refurbished apparaat waar je in het begin gelijk al veel zorg aan hebt, zoals een wasmachine die stinkt. Dat zou een slechte koop zijn, want een refurbished wasmachine hoort goed te zijn schoongemaakt (als dat al nodig was) en niet te stinken.
Overigens is het wel belangrijk om in het geval van een wasmachine deze wel maandelijks schoon te maken, zodat je vieze geurtjes en vuil wasgoed voorkomt. Maak de pluizenfilter één a twee keer per jaar schoon, reinig de zeeplade één keer per maand en draai eens per maand een programma op 90 graden.
8. Heb je alle accessoires?
Controleer of alle opladers, kabels, handleidingen, software, drivers en wat er ook bij je apparaat hoort, erbij zitten. Check de beschrijving van je product en de specificaties zodat je zeker weet dat het apparaat voldoet aan je verwachtingen. Kijk goed of je wel het juiste modelnummer hebt, want een klein verschil in cijfers betekent dat je naar een compleet ander product aan het kijken bent.
Niet tevreden? Vergeet niet dat bij online aankopen de Wet Koop op Afstand geldt. Dat betekent dat je zonder opgaaf van reden je artikel binnen 14 dagen terug mag sturen.