Kwaliteit van refurbished – hoe goed is refurbished nou?

Over de kwaliteit van refurbished is de laatste tijd veel gezegd en geschreven. Er zijn verschillende meningen over de kwaliteit van refurbished. Hoewel de één misschien een wat mindere ervaring heeft, is de ander juist laaiend enthousiast en koopt zo ongeveer alles refurbished.

Maar wat is nu de waarheid? We hebben het voor je uitgezocht.

3 Gradaties van refurbished producten

Er zijn 3 gradaties waarin refurbished producten meestal in vallen:

  • Zo goed als nieuw: dit zijn de producten die zijn teruggestuurd zonder dat ze zijn gebruikt (bijvoorbeeld vanwege een beschadiging aan de verpakking of andere verwachtingen van de consument). Coolblue noemt dit ook wel tweedekansjes.
  • Lichte gebruikssporen: dit zijn de producten die aan de buitenkant wat lichte beschadiging hebben opgelopen, zoals kleine krasjes.
  • Intensieve gebruikssporen: grotere krassen of vochtplekken.

Hoe meer gebruikssporen er zichtbaar zijn, hoe lager de prijs meestal is van het refurbished artikel. Je weet dus dat als je een goedkoop product koopt, er meer kans in zit dat je een product van mindere kwaliteit aanschaft.

Natuurlijk kun je niet alleen aan het uiterlijk zien hoe een apparaat van binnen werkt. Het kan zijn dat een apparaat er van buiten goed uitziet, maar bijvoorbeeld een wat minder goede accu heeft. Daarom moet je goed opletten op de voorwaarden en de garantie wanneer je refurbished koopt.

Dat gezegd hebbende, worden refurbished producten volgens een onderzoek van Accenture slechts in 5% van de gevallen teruggestuurd vanwege een technisch mankement. De kans is dus klein dat de kwaliteit van de werking van het apparaat (in plaats van het uiterlijk) niet goed is.

Onderzoek Consumentenbond over kwaliteit van refurbished

In een onderzoek van de Consumentenbond eerder dit jaar (2018) werden 18 refurbished iPhones vergeleken. Het bleek dat slechts een derde van deze iPhones een goede deal waren, daar de rest van de toestellen volgens de Consumentenbond een mindere kwaliteit hadden dan het gloednieuwe model. Dit onderzoek geeft – onterecht – een slechte naam aan refurbished.

Wat belangrijk is om te begrijpen, is dat dit een zeer kleine steekproef is én enkel gericht op een specifiek product zoals de iPhone. Ook zijn er verschillende aspecten van kwaliteit, zoals uiterlijk, accuduur, camera etc.

Hoewel de Consumentenbond vooral teleurgesteld was over enkele gebruikssporen, hadden de meeste accu’s een capaciteit van tenminste 87%. Twee iPhones hadden zelfs een langere accuduur dan een gloednieuwe iPhone.

Het is dus aan jou om te bepalen wat je belangrijk vindt qua kwaliteit. Het spreekt voor zich dat het apparaat van binnen goed dient te werken. Maar maakt het jou wat uit dat er lichte krasjes zitten op de buitenkant als je daarmee zeker honderd euro kunt besparen?

Verschillende producten hebben verschillende kwaliteit

Producten met een langere levensduur hebben een betere kwaliteit en een langere garantie – ook wanneer ze refurbished zijn. Het verschilt dus qua apparaat hoe de kwaliteit van het refurbished product is.

Kwaliteit van refurbished

Camera’s en tv’s

Camera’s en tv’s hebben een lange levensduur, waardoor ze vaak ook refurbished van goede kwaliteit zijn. De meeste refurbished DSLR camera’s komen van de winkeldisplay of hebben kleine beschadigingen opgelopen door het transport of de verpakking.

Bekijk onze homepagina voor alle refurbished elektronica aanbieders.

Smartphones

Hoewel smartphones een kortere levensduur hebben dan bijvoorbeeld camera’s of laptops, worden refurbished smartphones uitgebreid getest. Wanneer een aanbieder een refurbished telefoon verkoopt als ‘zo goed als nieuw’, dan mag je verwachten dat je een goede deal krijgt – mits je bij een betrouwbare aanbieder shopt.

Bekijk onze smartphone pagina voor alle refurbished smartphone aanbieders.

Laptops & tablets

Ook laptops & tablets hebben een lange levensduur en garantie. Zo zijn Apple’s refurbished producten vaak zo goed als nieuw. En krijgen MacBooks en iPads een nieuwe batterij, en een garantie van een jaar.

Bekijk onze laptops pagina voor alle refurbished notebook aanbieders.

Printers

Refurbished printers kunnen een goede deal zijn. Het enige wat je moet navragen is dat er geen inkt of toner in de binnenkant van de printer is gekomen en dat de printer niet lang heeft stilgestaan.

Bekijk onze homepagina voor alle refurbished elektronica aanbieders.

Witgoed

Witgoed apparaten hebben vaak een lange levensduur, waardoor de kwaliteit van een refurbished witgoed apparaat vaak ook goed is. Ze zijn opgelapt als dat nodig was, uitvoerig getest, voldoen aan de kwaliteitseisen en worden vaak zo goed als nieuw weer aangeboden.

Bekijk onze witgoed voor alle refurbished elektronica aanbieders.

De kwaliteit van refurbished producten hangt dus mede af van het soort apparaat dat je zoekt. Wel is het zo dat als een refurbished product is teruggestuurd vanwege een probleem, dat dat probleem dan al is opgelost en het uitgebreid is getest.

Dat betekent dat een refurbished product potentieel een hogere kwaliteit heeft dan een nieuwe!

Ervaringen met refurbished / reviews refurbished winkels

Heb jij ervaringen met refurbished en zo ja met welke webshop? Laat het achter in de comments.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.